facebook

To moje pierwsze „prawdziwe” risotto. Wykorzystałam do tego zapas dyni, jaki nabyłam zachwycona jej wyglądem.

 

0,5 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę 1×1 cm  /  2 łyżki oliwy  /  3 szklanki bulionu drobiowego   /  1-2 pory (białe i jasnozielone części)  /  1 szklanka ryżu arborio  /  1/4 szklanki wytrawnego białego wina  /  1/4 szklanki śmietany 30 %  /  1/4 szklanki startego parmezanu  /  1 łyżka posiekanej szałwii  /  sól, pieprz

1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Dynię ułożyć na blasze, skropić łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem, wymieszać i rozłożyć w jednej warstwie. Piec ok. 40 min, pilnując, aby się nie przypaliła.

2. Zagotować bulion w rondelku, zmniejszyć ogień.

3. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy, włożyć pokrojone w krążki pory, dusić 10 minut, ale nie rumienić. Wsypać ryż, smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać wino, aż ryż wszystko wchłonie (ok. 2 min). Teraz wlać chochelkę gorącego bulionu, gotować, mieszając, aż ryż „wypije” bulion. Wlewać tak bulion, aż się skończy a ryż będzie miękki. Podczas gotowania potrawę należy często mieszać, bo ryż łatwo się przypala.

4. Dodać upieczoną dynię, śmietanę, parmezan i szałwię, przyprawić do smaku i od razu podawać.

One Response so far.

  1. Goga pisze:

    Risotto z dynią brzmi pysznie, od jutra w lidlu tydzień włoski, na pewno kupię ryż do risotto i również zrobię:)

Leave a Reply



dziewięć + = 10