facebook

kotlet_giewont_kolarz

Kotlet schabowy „Giewont”, czy raczej roladki to regionalne danie podhalańskie. Roladki bowiem wypełnione są startym oscypkiem, który po usmażeniu kotletów baaardzo się ciągnie. Pychota!

50 dag schabu / 5 dag masła / 1 jajko / 10 dag oscypka / 2-3 łyżki mąki / bułka tarta do obtoczenia / tłuszcz do smażenia / sól.

 

Wyporcjować kotlety ze schabu, rozbić je, oprószyć solą. Oscypek zetrzeć na tarce, odłożyć 2 łyżki. Masło wymieszać ze startym oscypkiem. Farsz położyć na płatach mięsa, zwinąć rulony, obtaczać w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem posypać startym oscypkiem. Podawać z ziemniakami.

 

 

 

kotlet_giewont_gotowe1

 

Źródło: Książka „Potrawy staropolskie i regionalne”

3 Responses so far.

  1. Nashelly pisze:

    Świetne danie! Uwielbiam oscypka! :D

  2. Lubię takie kotleciki i czasem robię

Leave a Reply



siedem + = 11