facebook

Idealne połączenie mięsa z owocami. Ciekawa jestem czy Wy lubicie połączenie mięsa i owoców? Ja  do niedawna robiłam krzywą minę na samą myśl o tym, ale zasmakowałam ostatnio w niektórych połączeniach :) Danie zrobiłam z połowy porcji, bo jedna jest za ogromna.

 

1 kurczak z rożna  2 puszki brzoskwiń  /  1 cebula  /  2 łyżki masła  /  5 łyżek migdałów  /   1 łyżka octu balsamicznego  /  tymianek

1. Brzoskwinie odcedzić. Żaroodporną formę wysmarować grubo masłem. Na dnie formy rozłożyć brzoskwinie oraz gałązki tymianku. Cebulę obrać, grubo posiekać. Migdały pokroić w słupki. Wsypać na owoce i przemieszać.

2. Kurczaka obrać ze skóry, mięso podzielić na kawałeczki. Rozłożyć na przygotowanych składnikach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piec ok. 20 minut. Gotowe danie przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.

3. Do pozostałego z pieczenia sosu wlać ocet. Podgrzewać, aż płyn odparuje i zgęstnieje. Sosem skropić danie. Podawać z ryżem

składniki na 6 porcji

czas: 40 min

One Response so far.

  1. Szafir pisze:

    Połączenie mięsa z owocami to najsmaczniejszy sposób na pyszne potrawy. Bardzo polecam. Możliwości jest bardzo dużo:)

Leave a Reply



9 × = dwadzieścia siedem