facebook

Jajecznica góralska nie może być przecież zwykła. Musi być w niej coś bacowskiego, górskiego. A co? No oscypek :) A żeby była bardziej sycąca dodaje się do niej chlebek pokrojony w kosteczkę. Jest naprawdę bardzo smaczna. Musicie spróbować!

 

jajecznica_po_bacowsku_gotowe1

8 jajek / 8 dag słoniny lub boczku / 2 łyżki mleka / 2 kromki chleba razowego / 4 dag oscypka / sól.

 

Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić. Pokrojony w drobną kostkę chleb, wrzucić do słoniny, lekko zrumienić. Jajka rozmieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlać do grzanek, posolić, smażyć na wolnym ogniu, mieszając. Podawać posypane posiekaną natką z pietruszki.

 

jajecznica_po_bacowsku_gotowe2

 

Źródło: Książka „Potrawy staropolskie i regionalne”

One Response so far.

  1. Świetna jajecznica na niedzielne śniadanko!

Leave a Reply



× 7 = czternaście