facebook

Schab po mazursku to nic innego jak wieprzowe mięso o lekko słodkim, korzennym smaku w sosie z powideł śliwkowych. Doskonale sprawdzi się jako elegancka propozycja na obiad. Byliśmy zachwyceni tym daniem :)

schab_po_mazursku_gotowe1

80 dag schabu / 25 dag włoszczyzny / 1/4 szkl bułki tartej / 3 łyżeczki powideł śliwkowych / 3-4 goździki / 4 dag masła / liść laurowy / ziele angielskie / sól / cukier / 50 ml wina / tłuszcz do smażenia.

 

Schab wyporcjować, obgotować na półmiękko w małej ilości osolonej wody (ok. 2-3 szkl) z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Następnie schab wyjąć z wywaru, obrumienić w głębokiej patelni na tłuszczu i obsypać bułką tartą. Dodać masło, powidła rozprowadzone wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki. Wlać wino, zagotować i dusić do miękkości. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

 

schab_po_mazursku_gotowe2

Źródło: Książka „Potrawy staropolskie i regionalne”

One Response so far.

  1. Nashelly pisze:

    Bardzo lubię takie słodkawe mięsa, bardzo apetyczne danie ;)

Leave a Reply



7 × dwa =