facebook

Jedne z szybszych pączków. W sumie jak dotąd tylko takie robiłam. Jakoś nie zmobilizowałam się jeszce do zrobienia tradycyjnych pączków. Chyba się boję, że musiałabym je w ilości 3/4 zjeść sama :)

 

paczki_z_jablkami_i_zurawina_gotowe1

250 g mąki  /  25 g drożdży  /  60 g cukru  /  80 ml mleka 3,2%  /  60 g masła, roztopionego  /  1 opakowanie cukru wanilinowego  /  1 jajo  /  szczypta soli  /  200 g jabłek  /  40 g suszonej żurawiny, wcześniej namoczonej i pokrojonej  /  olej do głębokiego smażenia  /  10 ml rumu

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, w środku robimy zagłębienie. Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn, następnie czekamy 5-10 minut, aż wyrośnie. Dodajemy jajo, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli i rum. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę, ponownie wyrabiamy. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy w głębokim tłuszczu jak tradycyjne pączki.

paczki_z_jablkami_i_zurawina_gotowe2

 

Źródło: Kuchnia Lidla

3 Responses so far.

  1. mollisia pisze:

    U mnie w domu rodzinnym też tak bywało. Ja robiłam słodkości a potem zjadała je głównie mama. W końcu się zbuntowała: jak takie pyszne robisz, to jak mam nie jeść?! Lepiej nie rób, bo niebawem nie będę się mieściła w powyciągany dres taty! :)
    Jak co roku blogerzy prześcigają się w wymyślnych przepisach na pączki, z cudownie zachęcającymi zdjęciami… a przecież trzeba wybrać jeden przepis (to w końcu i tak masa pączków, które trzeba opchnąć w te biodra:) ). Zapisuję, wykorzystam, ale czy w tym roku – to się jeszcze okaże :)

  2. madziaak pisze:

    Droga Kasiu, nie wyglądasz jak Paweł z Lidla, a to jego przepis a podajesz jako Twój. Jest to zwykły plagiat i powinien być ukarany. Mogłabyś choć na tyle okazać taktu, by podać prawdziwe pochodzenie przepisu,
    Nieładnie, oj nieładnie!!

    • Kasia pisze:

      Droga Madziu, masz rację – nie wyglądam jak Paweł z Lidla czy nieLidla. Ale przepisu nie podaję jako swój, na dole było i jest źródło. Miłego dnia…

Leave a Reply



× cztery = 16