facebook

Drożdżówka niesamowicie zachwyca wyglądem i sposobem jej dzielenia! Jestem z niej niesamowicie zadowolona! Super wygląda i tak fajnie się ją je :) całą kładę na stół i każdy się dzieli :)

 

400 g mąki  50 g cukru waniliowego  /  4 g drożdży instant  /  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  /  1/2 łyżeczki soli  /  80 ml letniego mleka  /  120 g masła  /  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  /  100 g brązowego cukru  /  2 łyżeczki cynamonu  2 jajka

1. 280 g mąki wymieszać cukrem waniliowym, drożdżami oraz solą. 60 g masła rozpuścić w rondelku z dodatkiem mleka, zdjąć z ognia i wlać 60 ml wody oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić na kilka minut, a następnie dodać do mąki z drożdżami i dokładnie wymieszać. Masę delikatnie połączyć z jajkami, po czym wsypać 90 g mąki i wyrabiać przez 2-3 minuty (ciasto powinno kleić się do rąk). Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

2. 60 g masła rozpuścić i odstawić do ostygnięcie. Wyrośnięte ciasto zagnieść z dodatkiem pozostałych 30 g mąki, po czym rozwałkować na placek o wymiarach 30×50 cm i posmarować roztopionym masłem.

3. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i gałką muszkatołową, po czym posypać nim wierzch ciasta. Placek pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków o równej szerokości.

 

4. Paski ułożyć jeden na drugim posypką do góry i ponownie pokroić na 6 części.

5. Kawałki ułożyć obok siebie w natłuszczonej foremce.

 

Odstawić na ok. 40 min. Piec przez 30-35 min w temp. 180 st. C.

 

 

Czas: 30 minut + 35 min pieczenie + oczekiwanie

Categories: Ciasta, Desery

6 Responses so far.

  1. Pati pisze:

    Próbowałam u autorki bloga jest na prawdę pyszna. Polecam :)

  2. katasia pisze:

    chętnie bym spróbowała bo wygląda super

  3. Co dalej z tym masłem? Dodajemy do wyrośniętego ciasta?

    2. 60 g masła rozpuścić i odstawić do ostygnięcie. Wyrośnięte ciasto zagnieść z dodatkiem pozostałych 30 g mąki, po czym rozwałkować na placek o wymiarach 30×50 cm i posmarować roztopionym masłem.

Leave a Reply



7 − = dwa