facebook

Babka ziemniaczana jest bardzo popularnym daniem w rolniczych częściach regionu zamieszkanych przez ludność białoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel.” (Łukasz Fieroduk, Kuchnia podlaska). Przepis miałam bez jajek i tak też zrobiłam, chociaż jak widzę większość przepisów na babkę ziemniaczaną ma jajka… Następnym razem będzie z dodatkiem jajek.

 

babka_ziemniaczana_gotowe1

10-13 średnich ziemniaków  / 10-15 dag boczku / 2 cebule / 1 łyżka mąki / sól

 

Ziemniaki zetrzeć na tarce, wody nie odlewać, dodać mąkę i sól. Drobno pokrojony boczek i cebulę usmażyć na kolor złocisty, wymieszać z masą ziemniaczaną i upiec w piekarniku (najpierw przez pół godz. w 200 st, a potem przez godzinę w 170).

 

Źródło: Książeczka „Kuchnia kresowa”

Categories: Jarskie, Podlasie

One Response so far.

  1. Karolina z e-turysta.net pisze:

    Świetny przepis, babka wygląda wyjątkowo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

Leave a Reply



1 + = dziesięć