facebook

Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Zawsze mówi, że jego mama robiła najlepszy… Tym dorównałam jej, bo powiedział że wyszedł taki sam :)   Zwykły z kakaową polewą. Słodki i dość wilgotny. Jest prosty w wykonaniu, długo utrzymuje świeżość i znika bardzo szybko.

 

murzynek_gotowe1

25 dag masła  /  1,5 szkl. cukru  /  3 łyżki kakao  /  2 szklanki mąki  /  2 łyżeczki cukru waniliowego  /  4 jajka  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  7 łyżek wody

 

Margarynę, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy włożyć do garnka i mieszając podgrzewać aby cukier i tłuszcz się rozpuścił, a składniki  dobrze się połączyły. Doprowadzić do wrzenia. Odlać pół szklanki płynu i odstawić (po upieczeniu ciasta wykorzystamy go jako polewę).

Resztę płynu ostudzić i zmiksować z dodawanymi kolejno: mąką  (dodajemy porcjami), proszkiem do pieczenia i jajkami (dodajemy stopniowo po 1 jajku).

Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (forma keksowa długości minimum 30 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 minut.

Ciepłe ciasto polać odstawioną polewą. Polewa jest dość płynna, więc można ją wylać na ciasto kiedy jest ono jeszcze w foremce. Wtedy to co spłynie z ciasta  na dno foremki wsiąka w nie od spodu. Ostatnio jednak (na zdjęciu właśnie) do płynu dodałam ok. 1/4 czekolady, rozpusciłam podgrzewając i wtedy była gęsta i ładnie pokryła ciasto.

murzynek_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



trzy − = 1