facebook

 Najlepsze ciastka zbożowe jakie dotąd jadłam! W zależności co mam w szafce dodaję do nich siemię lniane, sezam, rodzynki czy żurawinę. Kombinacji jest mnóstwo – zajadam się nimi niesamowicie :)

 

20130126_123351

kostka masła / 50 dkg płatków owsianych / 3 jajka / 10 dkg cukru / szczypta soli / 1 cukier waniliowy / 4 łyżki mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło stopić,dodaj płatki owsiane wymieszać i odstaw do wystudzenia. Utrzeć jajka z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do płatków. Ucierając jajka dodawać małymi porcjami płatki.  Łyżką nakładać na blachę niewielkie porcje. Piec w 175 st.C przez 20 min na złoty kolor.

Uwaga! Do ciastek dodaję przeróżne składniki (kokos, otręby, siemię lniane, sezam, żurawinę, orzechy czy kakao). Dodając dodatkowe rzeczy odejmujemy płatki owsiane o taką właśnie wagę.

 

20130126_123304

20130126_123347

Leave a Reply



osiem × 6 =