facebook

Kolejna książka Adrzeja Fiedoruka (po recenzji Kuchni lwowskiej) to Kuchnia kresowa wydana przez Wydawnictwo Zysk i S-ka. Książka ta jest zbiorem kulinarnych anegdot i przepisów na najpopularniejsze dania kuchni kresowej: cepeliny, bliny, kulebiaki, kołduny, barszcze, kiełbasy, bigosy, piwo, przeróżne wędliny, marynaty a także ciasta, lody oraz wyśmienite domowe nalewki i orzeźwiające kwasy bezalkoholowe. Różnorodność i bogactwo smaków zadowolą każdego miłośnika i znawcę domowych, tradycyjnych potraw. W ksiażce tej opisana jest fajnie rys historyczny tej kuchni, opis uczt, szczegółowy podział i opis kuchni; litewskiej i żmudzkiej, białoruskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, lwowskiej.

 IMG_0831

 

 

Przykładowe codzienne menu z 1938 roku:

„Niedziela – Zupa cytrynowa z podróbkami. Paszteciki w naleśnikach. Pilarda (młoda, specjalnie tłuczona kura) pieczona z kompotem. Pączki.

Czwartek – Barszcz ze śmietaną i kartoflami. Sztufada z garniturem z jarzyn. Omlet biszkoptowy z konfiturami.

Piątek – Zupa rybna z kluseczkami. Sandacz z jajkami i kartoflami. Pierożki leniwe z sera.”

 

 IMG_0835

 

IMG_0838

Na końcu książki znajduje się przelicznik miar; funt, łut, garniec, kwarta, półkwarta, kwaterka, oraz bardzo ciekawy słowniczek.

IMG_0837

Książka ma bardzo fajne przepisy, takie typowe dla kuchni wiejskiej, dużo ciekawych wędlin jak kindziuk, szynka wiejska, kiszki oraz takie jak oranżada, szampan z soku brzozowego, cydr, piwo domowe. Przepisów jest naprawdę nardzo dużo.

Dane techniczne:
Autor: Andrzej Fiedoruk
Okładka: twarda

Rok wydania: 2008

Ilość stron: 256

Fotografie: brak

Wydawnictwo: ZYSK I S-KA

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



× dwa = 8