facebook

Ciupka z grochem jest to wielkopolska nazwa kapusty z grochem. Przyrządza się ją z kiszonej kapusty, łuskanego grochu i zasmażki. Pomimo, że to potrawa wielkopolska to chyba większość ją zna, przynajmniej my na podkarpaciu. U mnie mama zawsze robiła ją na Wigilię, a ja teraz jako dodatek do drugiego dania.

 

ciupka_gotowe1

50 dag kiszonej kapusty  10 dag grochu (połówek)  /  1 cebula  /  50 g boczku  /  1 łyżka mąki  /  sól  /  pieprz.

Groch umyć, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować, pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Kapustę zalać 2 szklankami wody i ugotować. Na patelni stopić drobno pokrojony boczek, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać mąkę, zasmażyć i dodać do kapusty razem z grochem, doprawić. Wymieszać i podgrzać razem.

 

Źródło: Książeczka „Regionalne smakołyki”

Categories: Jarskie, Sałatki, Wielkopolska

One Response so far.

  1. Anna R. pisze:

    Nareszcie kapusta z grochem :) moja mama taką robiła PYCHA :)

Leave a Reply



+ 4 = siedem