facebook

Lubię sobie od czasu do czasu zrobić śledziki. Kupuję te na wagę, solone bądź z oleju i robię sobie do nich sosy. Ten jest lekko chrzanowy z dodatkiem jajek.

 

sledz_w_pikantnym_sosie_gotowe1

3-4 filety śledziowe  3 jajka ugotowane na twardo  /   szklanka gęstej, kwaśnej śmietany  /  sok z cytryny   /  2 łyżki drobno posiekanej cebuli  /  łyżka chrzanu  sól  pieprz  /  cukier puder.

Żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę, dodajemy śmietanę. Gdy składniki się połączą, dodajemy cebulę, chrzan, przyprawy, drobno posiekane białka, całość delikatnie mieszamy. Ułożone na półmisku porcje śledzi zalewamy sosem, półmisek zawijamy szczelnie w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem przybrać zieleniną.

Źródło: E. Aszkiewicz „Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut

Categories: Przekąski

Leave a Reply



4 × = osiem