facebook

Dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu, więc „wrzucę” coś makaronowego. Mam tylko mały problem, bo nie mam nazwy dla tego dania :) Więc ze względu, że jest takie kolorowe nazwę je Kolorowy talerz. Podoba Wam się ten makaron? Trottole tricolore się zwie. A tak nawiasem mówiąc to  u mnie dzień makaronu jest ok 3-4 razy w tygodniu :)

 

20 dag makaronu rurki lub innego  20 dag pieczarek  duży filet z kurczaka  1/2 szkl gęstej śmietany  /  łyżka koncentratu bulionu lub kostka rosołowa drobiowa  /  1/2 szkl mleka  /  1/2 pora  /  pomidor  /   1/2 łyżki mąki  /  1 ząbek czosnku  natka pietruszki  /  sól, pieprz  /  olej

1. Nastawić wodę na makaron i ugotować go. W tym czasie:

2. Mięso pokroić w kostkę. Dać na patelnię razem z posiekanym porem i plasterkami pieczarek. Smażyć razem aż odparuje cały płyn.

Dodać pokruszoną kostkę, oprószyć mąką i lekko przyrumienić.

3. Wszystko zalać mlekiem i śmietaną, wymieszać.

Dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę. Pomidory pokroić w kostkę i włożyć do sosu.

 

Podawać z makaronem.

 

3 Responses so far.

  1. Dzikowiec pisze:

    Robiłam dziś niemal identyczne danie, nawet z takim samym makaronem :) ) Wygląda bardzo smacznie, a ten makaron jest przepyszny!

  2. Goga pisze:

    Pyszności, na tygodniu włoskim w lidlu również zrobiłam zapasy kolorowego makaronu, naprawdę pyszny, ja go podałam z brokułami i sosem czosnkowym:)

Leave a Reply



8 × trzy =