facebook

Ciekawa jestem czy planujecie obiady? Na przykład siadacie w niedzielę z kartką i rozpisujecie każdy dzień tygodnia… Ja tak zrobiłam raz czy dwa a potem i tak co innego wyszło :) Tak więc teraz dzień wcześniej myślę co zrobię jutro… A dla takich co lubią mieć wszystko poukładane i zaplanowane szczególnie polecam książkę kucharską „Przepisy na cały rok. 365 przepisów na każdy dzień plus na 1 rok przestępnyWydawnictwa Olesiejuk. Gdy do mnie dotarła już po pobieżnym  już po pobieżnym przewertowaniu kartek wiedziałam, że to będziemy sobie często towarzyszyć. Blisko 400 pięknie wydanych stron, w twardej okładce, z pięknymi zdjeciami, sprawiającymi że chce się jeść i jeść :)

IMG_9675

 

Książka podzielona jest na 12 rozdziałów (miesięcy) i przypomina trochę kalendarz. Do kadego dnia przypisany jest jeden przepis.

 

IMG_9676

Przepisy wyjatkowo nie są posegregowane np. na przekąski, desery, dania główne. Tutaj wszystkie przepisy są posegregowane wg pór roku, więc truskawek czy malin w styczniu czy lutym nie znajdziemy, a kiszonej kapusty w lipcu. Po prostu odżywiamy się sezonowo (co praktykuję i bardzo popieram) – zimą ciepłe i sycące dania, latem – lekkie. 

IMG_9680

IMG_9682

Każdy miesiąc zaczyna się takim kolażem zdjęć:IMG_9683

Jak widzicie zdjęcia w książce są naprawdę piękne i bardzo apetyczne. Ale poza ślicznym wyglądem książka jest też praktyczna. Ma czytelny opis składników, opis wykonania w podpunktach, dodatkowo podana jest liczba porcji, czas przygotowania i pieczenia/gotowania.

IMG_9684

IMG_9686

Ja już z tej encyklopedii zrobiłam parę przepisów; naleśniki pomarańczowe,spaghetti carbonara, penne z sosem pomidorowym i dwoma serami,  ziemniaczany eintopf (przepis niedługo) i zupę jęczmienną z soczewicy. Wszystkie były naprawdę pyszne.

Świetnie się sprawdzi zarówno u pączątkującego kuchcika, jak i posłuży doświadczonemu kucharzowi, który czasem potrzebuje inspiracji. Przy najbliższej okazji poszukajcie jej w księgarni, bo naprawdę warto :) Polecam także inne książki kucharskie wydawnictwa OLESIEJUK.

Dane techniczne:
Autor: praca zbiorowa
Okładka: twarda

Rok wydania: 2013

Ilość stron: 384

Fotografie: tak, prawie do każdego przepisu

Categories: Recenzje książek

One Response so far.

  1. Gusia pisze:

    Super książka, chciałabym mieć taką i gotować te proste i smakowite dania :)

Leave a Reply



dziewięć + 6 =