facebook

Zupa gulaszowa, choć to popularne danie jednogarnkowe, u mnie gościła po raz pierwszy. Jakoś z miesnych zup robiłam tylko forszmak, a tak to robiłam zwykły gulasz. Zupa z dodatkiem kluseczek, jest gęsta, pikantna i sycąca. Polecam szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Przepis podobno kuchni śląskiej.

 

zupa_gulaszowa_z_kluseczkami_gotowe1

2 l wody  /  25 dag mięsa  /  1 łyżka tłuszczu  /  2-3 cebule  /  1-2 marchewki  /  2-3 papryki  /  2-3 ziemniaki  /  1 jajko  /  niepełna szklanka mąki  /  sól  /  pieprz  /  papryka mielona  zielenina.

Mięso pokroić w drobną kostkę, obrumienić na dość mocno rozgrzanym tłuszczu, zalać wodą, nastawić do gotowania. Dodać do zupy drobno pokrojoną cebulę, marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę.

Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub po prostu porwać w rękach na małe kawałeczki prosto do zupy.

Drobno pokrojoną paprykę podsmażyć, dodać do zupy i razem ugotować. Zupę podprawić solą, pieprzem, papryką, a przed podaniem wsypać zieleninę.

Źródło: Książeczka „Regionalne smakołyki”

Leave a Reply



cztery × 6 =