facebook

W końcu je zrobiłam! Przemykały mi one czasem w różnych gazetach, ale jakoś nie do końca do mnie przemawiały. Ale tydzień temu w końcu przemówiły (za namową męża :) ). W zeszłą sobotę zrobiłam dwa rodzaje pierogów. Te i z kaszą gryczaną, które ukażą się niebawem. Przepis podobno z małopolski, chociaż mi nieznany… Polecam bo naprawdę dobre!

 

pierogi_z_serem_gotowe1

ciasto: 40 dag mąki  /  1 jajko  /  sól

farsz: 30 dag sera żółtego  /  1 jajko  /  2 łyżki bułki tartej  /  4 dag masła natka pietruszki  /  cebula+masło do okraszenia

Ser zetrzeć na tarce, zmieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekaną natką.

Do mąki dodać troszkę soli, rozmieszać z jajkiem i gorącą wodą (wlewać stopniowo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne), wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążkim nakładać farsz i formować pierogi. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 10 min. Podawać polane samym masłem lub zrumienioną cebulką.

pierogi_z_serem_kolaz

Źródło: Książka „Potrawy staropolskie i regionalne”

Leave a Reply



− 3 = trzy