facebook

Kuchnia polska to nie tylko schabowy, barszcz, bigos czy pierogi. Ewa Aszkiewicz prezentuje nam narodową kuchnię w nowym wydaniu w książce „Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut. Kuchnia polska”  wydaną przez wydawnictwo Publicat. Nie jest to do końcaj nasza tradycyjna kuchnia, którą znamy – trochę tu nowoczesności, ale i typowo staropolskich dań. Kluczem wyboru dań są produkty, które są w Polsce łatwo dostępne. Znajdziemy w książce sporo ciekawych pomysłów na wykorzystanie sezonowych produktów – brukselki, kalarepy, patisonów , truskawek, wiśni.

IMG_9689

Wydaje mi się, że w tej książce każdy znajdzie coś dla siebie – pyszny pomysł na śniadanie, przepis na szybki deser, a także obiad. Książka podzielona jest na działy – 20, 30, 40 oraz 50 minut – a każdy z działów na sekcje: sałatki, zupy, desery.

IMG_9691

W książce pojawiają się też dania, które mi osobiście nie kojarzą się ani z kuchnią polską ani z maminymi daniami – zupa budyniowa z herbatnikami, surówka z dyni, zupa z jabłek itp.. Chyba niektóre z dań znalazły się w książce trochę przypadkowo. Z książki tej zrobiłam na razie Śledzie w pikantnym sosie – całkiem smaczne, polecam.

IMG_9693

IMG_9697

IMG_9701

IMG_9702

Co do wyglądu książki – jest całkiem fajna i ładna. Bardzo kolorowa, przepisy czytelne, do każdego jest zdjecie, a pod przepisem jest opisany stopień trudności, liczba porcji, kaloryczność i koszt. Niestety nie do końca podobają mi się zdjecia… Podobno są z banku zdjęć i przez to… A szkoda… Ale i tak zamierzam niebawem się wziąźć za nią i przetestować więcej przepisów – zobaczymy jakie pyszności wyjdą :)

Za możliwość zrecenzowania publikacji dziękuję Wydawnictwu Publicat

Dane techniczne:
Autor: Ewa Aszkiewicz
Okładka: miękka

Rok wydania: 2013

Ilość stron: 400

Fotografie: tak, prawie do każdego przepisu

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



jeden + 9 =