facebook

pierogi_koszalinskie_kolazMoje pierwsze pierogi z kaszą gryczaną z dodatkiem boczku i jajek. Nazywają się podobno Pierogi koszalińskie (wg książki Regionalne smakołyki, skąd jest przepis) i pochodzą z Pomorza.

 

Ciasto: 40 dag mąki / 2 jajka / 1 łyżka oleju / sól.

Farsz: 30 dag chudego wędzonego boczku / 20 dag kaszy gryczanej  / 2 cebule  / 4 ugotowane na twardo jajka / 2 jajka / 2 łyżki masła / sól / pieprz.

 

W przesianej mące zrobić dołek, wbić jajka, wlać olej, posolić, wyrobić ciasto dodając taką ilość gorącej wody, by było gładkie i elastyczne. Przykryć ścierką i odstawić.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Boczek drobno pokroić a cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć na nim boczek, a następnie dodać cebulę. Ugotowane na twardo jajka posiekać, połączyć z kaszą i boczkiem z cebulą. Wbić jajka, doprawić i dokładnie wymieszać.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, szklanką wycinać krążki, nadziewać przygotowanym farszem i starannie sklejać. Gotować w dużej ilości osolonej wody aż do wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem lub z podsmażoną cebulką.

 

 

 

pierogi_koszalinskie1_gotowe

Leave a Reply



9 + sześć =