facebook

Małdrzyki krakowskie to serowe placuszki popularne w Małopolsce. Placuszki podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem, z owocowym sosem lub świeżymi owocami. Można je odgrzewać, są więc dobrym pomysłem na sycące śniadanie.

 

maldrzyki_gotowe1

50 dag mielonego tłustego twarogu  3 jajka  1-1,5 szkl mąki  /  2 łyżeczki cukru waniliowego  /  sól  olej do smażenia

Ser utrzeć z jajkami i cukrem waniliowym, wymieszać ze szczyptą soli. Do masy serowej dodawać stopniowo mąkę, zagniatając ciasto, aż będzie można je rozwałkować. Przygotować płat grubości ok. 1 cm. Wykroić placuszki za pomocą szklanki, kłaść na rozgrzany tłuszcz. Małdrzyki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z owocami.

maldrzyki_kolaz_gotowe

Źródło: H. Malicka „Przysmaki wiejskiej kuchni

2 Responses so far.

  1. ewa pisze:

    pierwszy raz widzę taki placuszki,fajnie wyglądają, będę musiała spróbować

  2. Bogusia pisze:

    Jakie te placuszki były dobre, najlepsze na ciepło i można je jeść bez końca :-)

Leave a Reply



− cztery = 1