facebook

Rybny eintopf to nic innego jak jednogarnkowe danie z rybą. Taka gęsta, sycąca smaczna zupka z kawałkami ulubionej ryby. W oryginalnym przepisie był w niej jeszcze dodatek piwa (0,5 szkl), ale pominęłam, bo nie lubię piwa w potrawach. Oczywiście zamiast dorsza można użyć innej ryby.

 

rybny_eintopf_gotowe1

2  łyżeczki masła  1 duży por cienko pokrojony  2 szlotki drobno pokrojone  /  1,5 szkl bulionu (najlepiej rybnego)  /  2 ziemniaki pokrojone w kostkę  /  1 liść laurowy  /  1/4 szkl mąki  /  1 szkl mleka  /  3/4 szkl śmietany 36%  /  30 dag fileta z dorsza pokrojonego w kostkę  /  latem: 2 szkl posiekanego szczawiu

 

1. Rozpuścić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pora oraz szalotki i dusić przez ok. 5 min, mieszając często, aż warzywa zaczną mięknąć.

2. Wlać bulion, włożyć ziemniaki i liść lautowy z dużą szczyptą soli i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 min.

3. Wsypać mąkę do małej miski i powoli wymieszać z kilkoma łyżkami mleka, by powstała gęsta pasta. Wmieszać resztę mleka.

4. Włączyć mały ogień, aby zupa bulgotała delikatnie. Wlać mleko z mąką i gotować, mieszając często przez 5 min. Dolać połowę śmietany. Dalej gotować przez ok. 10 min, aż ziemniaki zmiękną. Zdjąć z ognia.

5. Jeśli używamy szczawiu to należy go wymieszać z pozostałą śmietaną i dodać do zupy, jeśli nie – wlewamy samą śmietanę i kawałki ryby. Gotować jeszcze przez ok. 3 min, aż ryba stanie się miękka. Doprawić.

 

rybny_eintopf_gotowe2

Źródło: Przepisy na cały rok

Leave a Reply



jeden + 5 =