facebook

Bustrengo to bolońskie ciasto z kaszy kukurydzianej i jabłek z dodatkiem suszonych fig. Ciasto jest wilgotne, wygląda trochę jak zakalec i ma dość specyficzny smak (nie zły!). Bustrengo pachnie trochę świątecznie bo jest z cynamonem, podobnie troszkę jak nasza szarlotka, ale jest trochę cięższe od niej.

 

bustrengo_gotowe1

 

Składniki na tortownicę o śr. ok. 28 cm

100 g kaszy kukurydzianej / 200g mąki pszennej / 100g bułki tartej / 100g cukru pudru / 500ml mleka / 3 jaja / 100g płynnego miodu / 50 ml oliwy / 100 g rodzynek / 100 g suszonych fig / 500 g twardych jabłek / 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu / skórka z 2 pomarańczy / skórka z 2 cytryn / 1 łyżeczka soli

 

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą i cukier. Składniki wymieszać.

W drugiej misce ubić jajka i dodać do nich miód, olej, mleko. Składniki starannie wymieszałać i wlałać mieszaninę do miski z suchymi składnikami. Masy połączyć ze sobą. Dodać cynamon i sól.

Cytryny i pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórki na tarce i dodać do ciasta wraz z pokrojonymi figami, rodzynkami i pokrojonymi w grubą kostkę jabłkami. Łyżką wymieszać masę i wlałać do natłuszczonej tortownicy. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika

i piec około 50 minut.

 

bustrengo_gotowe2

 

bustrengo_gotowe3

Źródło: Potrawy regionalne

Categories: Ciasta, Kuchnia włoska

Leave a Reply



3 − = zero