facebook

Lekkie, smaczne danie obiadowe.  Cukinia, jako że w 95% składa się z wody ma bardzo mało kalorii. Jest za to dobrym źródłem witaminy C i ma spore ilości kwasu foliowego, potasu oraz witaminy A.

 

risotto_z_szynka_gotowe1

4 łyżki masła  1 drobno posiekana szalotka  /  200 g ryżu na risotto  /  40 ml białego wytrawnego wina  /  3 szklanki gorącego wywaru z warzyw  25 dag cukinii pokrojonej w cienkie półplasterki  /  12 dag szynki pokrojonej w kostkę  /  1/4 szkl parmezanu  /  posiekana natka pietruszki  /  pieprz.

1. Na duzej patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy szalotki i smażymy 3-4 min, aż zrobią się szkliste.

2. Dodajemy ryż i smażymy 2 min, aż będzie szklisty. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 min, aż wyparuje.

3. Wlewamy 1/2 szkl wywaru i gotujemy. Dodajemy cukinię, mieszamy i posypujemy pieprzem. Kontynuujemy wlewanie wywaru po 1/2 szkl, aż każda porcja płyniu zostanie wchłonięta, a ryż stanie się miękki.

4. Mieszamy z szynką, parmezanem i natką. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 min.

Smacznego!

risotto_z_szynka_gotowe2

Źródło: Dania z ryżem

Leave a Reply



7 − = dwa