facebook

Sos hoisin to tradycyjny chiński słodko-pikantny sos na bazie soi i śliwek o ciemnobrązowym kolorze.  Mieszają się w nim nuty czosnku, karmelu, chili, sezamu i octu. Doskonale nadaje się jako marynata do mięs. Na zimno podawany jest jako sos do dań z grilla. Można go używać także jako sosu do kanapek oraz zamiast ketchupu.  Ja zrobiłam go na potrzeby przepisu na Szynkę w sosie hoisin – zamieszczę go jeszcze dziś lub jutro.

sos_hoisin_gotowe1

Składniki (na około 1/2  szklanki):

4 łyżki sosu sojowego  2 łyżki masła orzechowego  /  1 łyżka miodu  2 łyżeczki octu ryżowego  3 ząbki czosnku (można dodać mniej lub więcej w zależności do smaku)  /  2 łyżeczki oleju sezamowego  /  ostry sos do smaku  /  pieprz do smaku

W miseczce umieszczamy wszystkie składniki poza czosnkiem, ostrym sosem i pieprzem. Energicznymi ruchami łyżką mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej gęstej masy – sos będzie gęsty i taki ma też być. Dodajemy stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, ostry sos i pieprz próbując co jakiś czas w celu uzyskania pożądanego stopnia ostrości.

Leave a Reply



6 + sześć =