facebook

Chodziło za mną to danie, ale nie miałam sosu hoisin więc tak sie odwlekało… Aż postanowiłam w koncu zrobić ten sos, bo przecież jest prosty, i tak oto zrobiłam taki obiadek na ostatnią niedzielę… Pysznie,z  typowo dla kuchni chińskiej słodką nutą miodu i sosu. Zamiast szynki dałam schab, bo akurat miałam. Polecam także na imprezy rodzinne czy święta.

 Sos hoisin – przepis

 

pieczona_szynka_w_sosie_hoisin_gotowe1

1 kg szynki  /   2 liście laurowe  /  2 ząbki czosnku  1 łyżka musztardy dijon  2 lyżki sosu hoisin   /  2 łyżki miodu

1. Włożyć szynkę do duzego rondla z liśćmi laurowymi i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień do małego i gotować 10 min. Odcedzić.

2. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Włożyć szynkę do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku przez 1 godzinę.

3. Włożyć rozgnieciony czosnek, musztardę, sos hoisin i miód do miski, wymieszać. Rozprowadzić połowę glazury na szynce.

4. Włożyć ponownie szynkę do piekarnika i piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika, posmarować pozostałą glazurą i piec przez kolejne 15 min, aż nabierze brązowozłotej barwy.

5. Przykryć luźno folią i odstawić na 20 min przed pokrojeniem na płaty. Na talerzach polać sosem, który zebrał się na dnie naczynia.

 

pieczona_szynka_w_sosie_hoisin_gotowe2

Źródło: Przepisy na cały rok

2 Responses so far.

  1. Nashelly pisze:

    Świetny sposób na szynkę. Uwielbiam sos hoisin ;)

Leave a Reply



+ 2 = cztery