facebook

Babka budyniowa to jedna z najprostrzych babek. A jaka smaczna! I do tego ten zapach budyniu, mmm, pychota. Jest puszysta i bardzo prosta w wykonaniu.

 

babka_budyniowa_gotowa

4 jajka  /  1 szklanka mąki  /  3/4 szklanku cukru  /  1 łyżka oleju  /  2 budynie waniliowe lub śmietankowe  /  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  /  0,5 szklanki śmietany lub jogurtu

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać na przemian budyń z mąką zmieszaną z proszkiem, dolewając śmietanę i olej. Na koniec dodać ubite białka. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec 45 min w temp. 180 st. C.

 

Categories: Ciasta

4 Responses so far.

  1. Paulina pisze:

    Mam pytanie. Budyń ugotować czy w proszku dodawać, bo już sama nie wiem. Jestem antytalenciem kulinarnym stąd moje pytanie :)

  2. Ela Dymart pisze:

    Babek jest niezliczona ilość odmian: jasne, kakaowe, wysokie, parzone, patynowane, lukrowane …
    A także z zakalcem:) No i baby wielkanocne !
    Były i są natchnieniem poetów, przedmiotem westchnień łakomczuchów, obiektem badań socjologicznych nad tradycjami świątecznymi. My jemy babki na co dzień. Nie są już dla nas atrakcją kulinarną, ale je lubimy.
    BABKĘ BUDYNIOWĄ zrobiłam według przepisu na blogu. Nie wiedziałam, czy wziąć budynie z cukrem czy bez, bo nie ma tej informacji w przepisie. Ale jest cukier, więc wzięłam budynie bezcukrowe. I jogurt, gdyż uznałam, że ciasto będzie lżejsze. A że w moim domu ciasto bez lukru to nie ciasto, zrobiłam kakaową polewę i posypałam wiórkami kokosowymi. Było smacznie

  3. Kasia pisze:

    Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z talerza :)

Leave a Reply



− dwa = 5