facebook

A co powiecie na taki wynalazek? Robiłam je w tamtym roku na Sylwestra. Znakomicie sprawdzają się na takich przyjęciach jako przegryzka.

 

25 dag mąki  2-3 gałązki natki pietruszki  /  2 żółtka  /  1 jajko  /  1 kostka margaryny lub masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  20 dag serka topionego  /  przyprawa uniwersalna  /  20 zielonych oliwek

1. Natkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z zimnym masłem, mąką, żółtkami, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki lub literatki wkrawać z ciasta kółka, a w połowie z nich zrobić kieliszkiem otworki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

3. Gotowe ciastka ostudzić. Całe kółeczka posmarować serkiem topionym, po czym przykryć ciastkiem z otworkiem. Na wierzchu ułożyć oliwki.

Składniki na 20 sztuk

Czas przygotowania: 60 min + oczekiwanie

Categories: Przekąski

2 Responses so far.

  1. Droczilka pisze:

    Smakowity pomysł na wytrawne ciasteczka.

  2. katasia pisze:

    Muszę wypróbować bo wyglądają super.Może ja je zrobię w tym roku na Sylwestra

Leave a Reply



× osiem = 16