facebook

Moja pierwsza babka piaskowa. Zaskoczył mnie bardzo jej smak (pozytywnie oczywiście!). Jest bardzo sypka i ma super zapach! Polecam na święta jak i do niedzielnej kawki. Składniki podane są raczej na na mniejszą lub średnią foremkę, następnym razem zrobię z 1,5 porcji, bo troszkę za niskie wyszło jak na moją foremkę babkową.

babka_piaskowa_gotowe1

150 g masła lub margaryny do pieczenia  /  200 g mąki ziemniaczanej  100 g mąki pszennej  /  3 jajka  /  150 g cukru  /  1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia  /  sok cytrynowy do smaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek spowoduje zwarzenie się masy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny – wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę – delikatnie wymieszać z ciastem.

Formę  natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC.

Źródło: Moje Wypieki

 

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. gin pisze:

    Wygląda wspaniale :)

Leave a Reply



dziewięć + = 12