facebook

Wpisałam właśnie w wyszukiwarkę „łazanki” i wyskoczyły mi m.in. łazanki z kiszoną kapustą. Ogromnie się zdziwiłam, ponieważ nie znam takich. Od dawien jem (a od nie tak dawna robię) łazanki ze zwykłej białej kapusty. Oczywiście do tego cebulka i kiełkaska/boczek. Bardzo lubię łazanki i nawet mąż co nie przepadał polubiał. Zachęcam!

 

lazanki_gotowe1

40 dag makaronu łazanki  /  50 dag białej kapusty  /  5 dag tłuszczu  /  1 duża cebula  /  15 dag kiełbasy lub ładnego boczku

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu.

Kapustę poszatkować dość drobno, następnie obgotować w niewielkiej ilości wody, aż woda odparuje a kapusta będzie miękka. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą lub boczkiem. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem podsmażyć. Następnie wymieszać z łazankami i podawać.

 

lazanki_gotowe2

3 Responses so far.

  1. Uwielbiam łazanki!! Mogłabym je jeść tak jak mój mąż zupę pomidorową czyli na okragło!

  2. Kasia pisze:

    Zaspokoją największy głód:) Znikają z talerzy w mgnieniu oka :)

  3. Konrad pisze:

    Łazanki wyszły smakowicie, uwielbiam dania z makaronem

Leave a Reply



− 6 = zero