facebook

To już kolejna moja babka, ze wszystkich co robiłam chyba najprostsza. W smaku dobra, nie jest bardzo sypka, taka podobna trochę do biszkoptu. Dodam, że bez tłuszczu!

 

babka_kakaowa_gotowe1

25 dag mąki  /  20 dag cukru  2 jajka  /  szklanka mleka  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  łyżka tartej bułki  /  cukier puder do posypania

Ugotować kakao z mlekiem i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z przestudzonym kakao, a potem, mieszając, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika o temp. 160 st. C i piec ok. 40 min (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

babka_kakaowa_gotowe2

Źródło: Książka Ciasta na rodzinne spotkania

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



× 4 = dwanaście