facebook

Prosty mazurek kajmakowy z płatkami migdałów.Kajmak jest przepyszny i przesłodki, potrafię go łyżkeczkami wyjadać. To ciasto nie wymaga dużego nakładu pracy, przygotowanie go zajmie kilkanaście minut. A fekt  pyszny!

mazurek_kajmakowy_gotowy1

Ciasto kruche: 180 g mąki / 100 g zimnego masła / 4 łyżki zimnej wody / 1 łyżka cukru pudru

Kajmak: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego / 50 g masła lub zamiast tego po prostu gotową puszkę z masą kajmakową dodatkowo: 2 łyżki prażonych płatków migdałowych

 

Wszystkie składniki ciasta włożyć do robota i zagnieść ciasto lub po prostu zagnieść ręcznie. Z ciasta uformować kulę, rozwałkować, przełożyć na blaszkę formując lekki rant, schłodzić ok. 30 min. Po tym czasie upiec w temp. 180 st. C ok. 15 minut.

Do garnka wlać mleko skondensowane, dodać masło, mieszając gotować na małym ogniu przez ok. 10 min, aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Przelać na spód mazurka i posypać płatkami migdałów.

Gotową masę kajmakową po prostu rozsmarować na przestudzonym spodnie, bez konieczności podgrzewania.

 

mazurek_kajmakowy_gotowy2

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



× 1 = sześć