facebook

Jak rzadko oglądam telewizję, trafiłam kiedyś  na odcinek Smakuj świat z Pascalem. Odbywał akurat podróż do rodzinnej Francji. Wśród prezentowanych przepisów był ten. Spodobał mi się, bo jest bardzo prosty w przygotwaniu, a pod względem smaku nadaje się nawet na świateczny obiad.

Bresse to miejscowość we Francji słynąca z hodowli kurczaków. Jest to najbardziej szlachetny francuski drób -występuje w naturze w barwach narodowych. Kurczaki z Bresse mają niebieskie nogi, śnieżnobiałe pióra i ognistoczerwony grzebień.

kurczak_bresse_gotowe1

kawałki kurczaka ze skórą (u mnie dwie ćwiartki podzielone na pół)  /  70 g masła  1 cebula  /  1 główka czosnku  /  5-10 pieczarek  /  1/3 szkl. białego wina  /  ok. 1 szkl. śmietany 30 %

W dużej patelni lub garnku roztopiamy masło, gdy się roztopi i będzie skwierczeć kładziemy kawałki kurczaka skórką do dołu i posypujemy solą.  Smażymy do momentu, aż skórka ładnie się zarumieni z obu stron. W tym czasie cebulę grubo siekamy, główkę czosnku przecinamy w poprzek na pół (z łupinami) a pieczarki kroimy na ćwiartki. Gdy kurczak będzie już z obu stron zarumieniony dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki, mieszamy żeby smaki się połączyły. Następnie dodajemy wino, i powoli, dusząc, redukujemy je o połowę. Uzupełniamy plyn śmietaną i dusimy kolejne 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe mięso wyjąć na talerz i polać sosem.

kurczak_bresse_gotowe2

Leave a Reply



4 − dwa =