facebook

Bułki powstały oczywiście z potrzeby zrobienia hamburgerów… Miałam je w planach, a że na blogerkę nie przystało kupować gotowych bułek – zrobiłam je. Składniki na ok. 15 sztuk.

hamburger_gotowy1

500 g mąki pszennej  /  230 g wody   /  1 jajko  /  40 g miękkiego masła  /  30 g cukru  /  10 g soli  /  8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych   dodatkowo:  1 jajko  /   1 łyżka mleka  /   sezam do posypania bułek

Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia
Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda
Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia, odstawić w ciepłe miejsce na 35 – 40 minut
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnem sezamu. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
Smacznego!

Źródło: Sprawdzona kuchnia

Categories: Bułki, Domowy wyrób

Leave a Reply



9 − jeden =