facebook

Dzisiaj pewnie będzie kiepski ruch internetowy, no na pewno mniejszy niż na drogach :) Ale i tak zaproponuję dziś Wam odświeżoną wersję tradycyjnego keksu. W cieście tym nie ma ani grama białego cukru – smaku dodają mu krówki. Przepisów na to jest mnóstwo, ja mam akurat z polska-gotuje.

 

100 g masła  2 dojrzałe banany  /   2 jajka  100 g jogurtu naturalnego  /  100 g cukru trzcinowego  /  200 g mąki pszennej  1 łyżeczka sody oczyszczonej  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  150 g krówek  /  100 g posiekanych migdałów

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka i jogurt odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Banany rozgnieść widelcem. Banany, jajka, masło, jogurt i cukier zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 posiekanych migdałów i połowę pokrojonych krówek.

Keksówkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto i posypać pozostałymi orzechami i krówkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. godzinę sprawdzając patyczkiem.

Przygotowanie 20 minut

Pieczenie 40-50 min

Categories: Ciasta, Desery

8 Responses so far.

  1. bea2a pisze:

    Na moim blogu jest inna jego wersja :)

  2. Droczilka pisze:

    Przesmakowite połączenie smaków. Ciacho pyszności!

  3. Ania pisze:

    mniam!:) zjadłoby się kawałek:)

  4. gin pisze:

    Mmm, żebym tak jeszcze krówki w domu miała, to zaraz bym piekła :)

  5. Magda pisze:

    Jaka długość formy keksówki? Z góry dziękuje za odpowiedz,
    pozdrawiam

Leave a Reply



jeden × = 2