facebook

Szybkie, a zarazem proste do przyrządzenia danie makaronowe. Lubię dania makaronowe, jest tyle kombinacji, a zawsze smakują.

makaron_z_szynka_i_szpinakiem_gotowe1

20 dag makaronu penne  2 łyżki tłuszczu  /  1 cebula posiekana  /  1/s suszonej papryczki chilli  /  2 pomidory pokrojone w kostkę  /  20 dag szynki (wędliny)  /  1 opakowanie liści szpinaku  /  sól i pieprz

1. Makaron ugotować w posolonej wodzie na al dente. Odcedzić.

2. W tym czasie rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć posiekaną cebulę i smażyć, mieszając, przez 2-3 min, aż zmięknie.

3. Dodać porkuszone chili oraz pomidory pokrojone w kostkę i dusić, mieszając, przez 2 minuty. Włożyć pokrojoną w paseczki szynkę i dusić, mieszając, przez 2-3 min.

4. Włożyć szpinak i mieszać, aż listki lekko zwiotczeją i wmieszać makaron. Doprawić solą i pieprzem.

Do sosu można dodać: czosnek lub trochę śmietany czy przecieru pomidorowego.

 

makaron_z_szynka_i_szpinakiem_gotowe2

Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cały rok

One Response so far.

  1. Dorota pisze:

    Taki makaron zawsze smakuje :)

Leave a Reply



8 − = pięć