facebook

Fajne, puszyste placuszki z kukurydzą i kurczakiem. W oryginale miały być bez kurczaka, ale żeby mąż nie marudził, że królikiem nie jest, dodałam fileta z kurczaka. Ciasto jest wyjątkowo fajne, takie delikatne i puszyste. Polecam.

placki_z_kukurydza_kurczakiem_gotowe1

1 1/4 szklanki mąki  /  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1 szklanka mleka  /  2 jajka  2 łyżki roztopionego masła  /  1 puszka kukurydzy  /  1 mały filet z kurczaka  /  2 łyżki posiekanego szczypiorku  sól i pieprz

1. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia w misce, doprawić solą i pieprzem. Wlać mleko, żółtka i masło, miksować, aż powstanie gładkie i rzadkie ciasto. Wmieszać kukurydzę, pokrojony w kosteczkę filet i szczypiorek.

2. Białka ubić na szywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.

3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką ciasto i smażyć przez 2-3 min z każdej strony, aż nabierze ładnego, złotego koloru. Podawać gorące posypane szczypiorkiem.

 

placki_z_kukurydza_kurczakiem_gotowe2

Leave a Reply



siedem + 9 =