facebook

Długi weekend chyba nie każdy ma… No tak, trzeba iść dzisiaj do pracy… Ale ja akurat jestem tą szczęściarą, że mam wolne :) Dzisiaj pochwalę się czeską Zupą ziemniaczaną ze śmietaną :) Jest pyszna! Co prawda ma taki inny „swój” smak, ale to jest dobry smak.

 

500 g ziemniaków  /  60 g masła  /  30 g mąki  /  1/2 szklanki śmietany  /  żółtko  /  łyżka drobno posiekanej cebuli  /  natka pietruszki  sól, pieprz

1. Obrane, wypłukane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą osoloną wodą (1,25 l) i gotować do miękkości.

2. Z mąki, masła i cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić wystudzonym wywarem z ziemniaków i zagotować mieszając, aby nie powstały grudki.

3. Wlać do zupy i jeszcze raz zagotować.

4. Zestawić z ognia i podprawić śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem.

5. Podawać posypane posiekaną  nacią pietruszki.

 

Categories: Kuchnia czeska, Zupy

2 Responses so far.

  1. gin pisze:

    Nigdy nie jadłam czegoś takiego, musi interesująco smakować :)

  2. smakujmy.pl pisze:

    Mój też to był pierwszy raz :) ale polecam – naprawdę jest smaczna i taka inna trochę :)

Leave a Reply



osiem × = 64