facebook

Smak tego pożywnego ciasta zadowoli nawet najbardziej wybrednego  wielbiciela czekolady. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Tuż po upieczeniu wierzch ciasta jest przepysznie chrupiący, a poźniej staje się coraz bardziej miękki. Dodam, że ciasto jest bezglutenowe! W ogóle nie ma w nim mąki!

placek_czekoladowy_gotowe1

100 g masła  /  350 g gorzkiej czekolady (min.70 % kakao)  /  1 łyżka kawy rozpuszczalnej  /  3 łyżki kakao  /  5 jaj  /  250 g cukru pudru  5 łyżek zmielonych orzechów włoskich  /  100 g pokruszonych orzechów włoskich   dodatkowo: 1 łyżka kakao  /  1 łyżka cukru pudru

 

1. Masło i połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do żaroodpornej miski i umieszczamy ją nad rondlem z wrzącą wodą. Mieszamy ostrożnie, aż czekolada rozpuści się całkowicie i dokładnie połączy z masłem. Wsypujemy kakao i kawę, mieszamy i odstawaimy na bok.

2. W drugeij misce ubijamy jajka z cukrem, aż staną się gęste i nabiorą bladego koloru (ok. 5 min). Następnie dodajemy wszystkie orzechy i dokładnie mieszamy.

3. Ostrożnie łączmy masę czekoladową z masą jajeczną, dokładnie mieszając, po czym przelewamy do natłuszczonej tortownicy o śr. 20 cm.

4. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 40 min lub do chwili, gdy wierzch ciasta stanie się suchy. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto wewnątrz do ostygniecia.

5. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z piekarnika i ostrożnie przekładamy na talerz.

6. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

 

Źródło: Książka Ciasta świata. Najlepsze przepisy

Categories: Ciasta, Kuchnia włoska

Leave a Reply



8 × dziewięć =