facebook

Moje pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem.  Pleśniak w niektórych regionach czy nawet domach słynie pod nazwą Skubaniec. U mnie zawsze jednak był to pleśniak. Ciasto jest pyszne, lekko kwaskowate i kruche.

plesniak_z_rabarbarem_gotowe1

3 szklanki mąki  /  1,5 szklanki cukru  /  5 jajek  /  kostka masła lub margaryny  /  łyżeczka proszku do pieczenia  kisiel  4 łodygi rabarbaru  1 łyżka kakao

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szklanką cukru. Siekamy z margaryną i żółtkami. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na pół, i jedną połowę na jescze pół (czyli 1/2, 1/4 i 1/4). Do jednej małej części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie części doajemy do zamrażalnika, aż stwardnieje i będzie można je trzeć na tarce.
Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę. Na to wykładamy pokrojony w kawałki rabarbar, posypujemy ciemnym startym ciastem.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodajmy kisiel. Pianę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy pozostałym kawałkiem startego jasnego ciasta.
Pieczmy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 30-40 min.

 

plesniak_z_rabarbarem_gotowe2

Categories: Ciasta

3 Responses so far.

  1. gin pisze:

    U mnie się pleśniaka nie robiło. Ten wygląda wspaniale, z rabarbarem musiał być pyszny :)

  2. Kasia pisze:

    Pleśniak z rabarbarem to strzał w 10 ! :)

Leave a Reply



− jeden = 8