facebook

Uwielbiam gołąbki z sosem pomidorowym! Najlepiej jak mama narobi to ja korzystam ile się da. Sama robiłam już dość dawno jedno podejście do nich i jakoś to zawijanie mi nie bardzo wychodziło, cienka i dziurawa kapusta się zrobiła, chyba za bardzo ją wcześniej rozgotowałam. A ten przepis jest takim kompromisem, pocieszeniem jeśli nie mam zwyklych, tradycyjnych gołąbków.

zapiekanka_z_golabkami_gotowe1

200 g ryżu  /  1 głowka kapusty  1 cebula  3 ząbki czosnku  /  500 g mięsa mielonego  /  1 puszka pomidorów  /  2 łyżki koncentratu pomidorowego  /  20 dag sera żółtego  1 łyżeczka ziół prowansalskich  sól i pieprz

1. Ryż ugotować.

2. Kapustę ugotować (lub same obrane liście) w osolonej wodzie do miękkości.

3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno, podsmażyć na tłuszczu. Dodać mięso, doprawić ,smażyć kilka minut.

4. Dodać pomidory i koncentrat. Dusić, aż całość zgęstnieje. Wymieszać z ryżem.

5. Natłuszczone żaroodporne naczynie wyłożyć czterema liśćmi kapusty, wyłożyć 1/3 sosu, posypać startym żółtym serem, powrórzyć czynność dwa razy. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową.

6. Piec w temp. 180 st. C ok. 20-30 minut.

Leave a Reply



siedem − = 6