facebook

Eintopf to po niemiecku danie jednogarnkowe. A że się troszkę ochłodziło i rozpadało myślę, że będzie dobrą propozycją na rozgrzewający obiad. To jest bardzo proste, smaczne i prawie tylko warzywne (jeśli pominiemy boczke będzie to danie wegetariańskie).

ziemniaczany_eintcostam_gotowe1

1-1,5 kg ziemniaków  /  2 łyżki masła  /  2 łyżki oleju  /  6 dag boczku pokrojonego w kostkę  1 cebula  /  1 ząbek czosnku  /  1 łodyga selera  /  1 puszka krojonych pomidorów  /  2 łyżki przecieru pomidorowego  /  1 łyżka majeranku (najlepiej świeżego)  0,5 szkl bulionu warzywnego  /  sól i pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w 2-centymetrowe kostki. Ugotować w lekko posolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić i odstawić.

Rozpuścić masło z oliwą w rondlu, dodać boczek, posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i drobno pokrojony seler. Dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez 5 min, aż zmiękną. Wmieszać pomidory i przecier, troszkę cukru, majeranek i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień do średniego i zagotować. Włożyć ziemniaki, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu, przez 40-50 min, aż ziemniaki zmiękną, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić.

Źródło: Książka „Przepisy na cały rok

Leave a Reply



× 6 = dwadzieścia cztery