facebook

Kolejna zapiekanka, którą powinnam raczej proponować na jesienno-zimowe dni, ale że mamy pogodę jesienną to i coś ciepłego i sycącego jest wskazane.

pieczone_ziemniaki_z_camembertem_gotowe1

1 kg małych ziemniaków  /  2 łyżki oleju  /  3 ząbki czosnku  /  20 dag boczku  /  2,5 szklanki śmietany 36 %  /  2 łyżki świeżego tymianku  /  20 dag camemberta  /  sól

1. Ziemniaki pokroić w plastry, ugotować w osolonej wodzie 10-15 min, aż zmiękną. Odcedzić.

2. Rozgrzać tłuszcz na patelni, czosnek zmiażdżyć i wrzucić na patelnię. Dodać drobno pokrojony boczek i smażyć 3-4 minuty. Następnie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Wlać śmietanę, dodać tymianek i wymieszać.

3. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia i pokryć plasterkami sera. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min aż ser nabierze złotawej barwy.

 

pieczone_ziemniaki_z_camembertem_gotowe2

Źródło: Książka Przepisy na cały rok

Categories: Zapiekanki

Leave a Reply



cztery + 3 =