facebook

Chociaż bigos kojarzy mi się z takim zimowym daniem, ten bigos jest bez kapusty, a za to z pieczarkami, papryką, cebulą, ogórkami kiszonymi i kiełbasą. Proste, sycące danie jednogarnkowe. Takie leczo można nawet powiedzieć.

bigos_z_pieczarkami_gotowe1

0,5 kg pieczarek  /  2 cebule  20 dag kiełbasy lub mięsa pieczonego /  1 czerwona papryka  2-3 łyżki przecieru pomidorowego  /  2-3 ogórki kiszone  /  liść laurowy  /  ziele angielskie  sól i pieprz  /  majeranek

Pieczarki i cebulę pokroić na kawałki, usmażyć razem. Kiełbasę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, podsmażyć. Połączyć z pieczarkami, dodać przecier pomidorowy, podlać trochę wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

bigos_z_pieczarkami_gotowe2

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Bigos z pieczarek to idealna propozycja dla miłośników pieczarek. Świetnie smakuje i ładnie się prezentuje :)

Leave a Reply



5 × = piętnaście