facebook

Niedawno, bo w kwietniu, ukazała się nowa książka znanej restauratorki -  Magdy Gessler pt. „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wyd. Znak. Od paru dni ją posiadam i mam przyjemość ją zrecenzować.  Przy okazji dodam, że pierwszej nie miałam i nie widziałam, więc ich nie porównam… Miałam za to kiedyś w rękach inną jej książkę – „Kocham gotować”, która była duża i gruba, więc jak dostałam tą książkę zdziwiłam się jej wielkością. Książka ta bowiem jest mniejszego formatu, nie za gruba, tak mi się skojarzyła, że jest „torebkowa”, więc do damskiej torebki jak znalalazł :) Co wcale nie świadczy, że jest zła… Jest poręczna, pakujemy rano do torebki i w drodze do pracy/ na urlop / na majówkę przeglądamy co by tu dobrego zjeść :) Bo jest w czym wybierać…

IMG_0887

Jak nam wiadomo, przepisy Magdy Gessler to oznaka dobrego smaku, domowego jedzenia, świeżych produktów i prostoty. A w tej książce restauratorka zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze może nie do końca całej Polski, ale na pewno właścicieli restauracji, którzy posłuchali jej rad. Książka jest bowiem kontynuacją programu telewizyjnego i drugim tomem zbioru 60 przepisów. Oprócz receptur są w niej piękne zdjęcia potraw (ugotowanych przez Mirosława Strzelczyka i Macieja Borysiaka z Fukiera), wykonane specjalnie na potrzeby książki przez Adama Sztokiniera.

We wstępie zatytułowanym Kuchnia pełna barw pani Magda wspomina swoje dzieciństwo,  jak odkryła piękno i harmonię. Opisuje jak wycinała z gazet piękne fotografie, lubiała ten magiczny i kolorowy świat. Marzyła, by zmienić świat na lepsze, by go upiększać i uszczęsliwiać ludzi. Wspomina kuchnię babci i mamy, że dobre jedzenie potrafi zmienić rzeczywistość. Wraca pamiecią do tego jak się zaczęła jej przygoda z Kuchennymi rewolucjami, że choć zadania ne były nie do wykonaniania to wymagały od niej bardzo ciężkiej pracy.

Rozdziały książki:

IMG_0838

Tarta z porem i wędzonym łososiem

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą, halibutem i śledziem
Tatar ze śledzia po węgiersku

Ryba po grecku

Proziaki z masłem czosnkowym

Grzanki ze szparagami i serem taleggio

Tatar z awokado z wędzoną makrelą

Studzienina z kurczaka

Jajka faszerowane piklingiem

Kruche babeczki z mięsem z kaczki

Spätzle z boczkiem i serem

 

IMG_0840

m.in.

Solianka po góralsku

Flaki naprawdę po warszawsku z pulpetami

Zupa piwna z imbirem i serem gruyere

Zua cebulowa na karmelu i białym winie

Katroflanka

Zupa szczawiowa

Zupa serowa

Fałszywa zupa z żółwia

Zupa rybaka

Krupnik na żołądkach

Zupa krem z selera

Zupa krem z kukurydzy

Zupa cytrynowa z pulpecikami z baraniny

Zupa czosnkowa z grzankami

 

 

IMG_0863

Sałatka z mango z orzechami nerkowca

Sałatka nicejska po staremu

Sałatka cazar nieoszukana

Sałatka z kurczaka po amerykańsku z kukurydzą

 

 

IMG_0862

 

Naleśniki z bryndzą

Ratatouille

Kluski śląskie z pesto

Risotto z prawdziwkami

Placki ziemniaczane

 

 

IMG_0864

 

m.in.

Piracka ryba

Gołąbki z dorsza

Pizza z piklingiem i dymką

 

 

IMG_0873

m.in.

Faszerowana kaczka

Świeżonka

Kurczak faszerowany marynowany w piwie

Sekret podwójnego schabowego

Golonka pieczona w piwie

Cała prawda o hamburgerze

Schab Schabińskiej z Jasła

 

IMG_0879

m.in.

Lody migdałowe

Mango lassi

Copa melba

 

Ogólnie książka mi się podoba, ten jej mniejszy rozmiar to chyba jednak plus. Ucieszyło mnie, że znalazłam w niej robione jeszcze przez moją babcię proziaki i chyba głównie tym mnie zdobyła :) Jak na razie robiłam z tej książki Naleśniki z bryndzą -  były bardzo dobre (tylko mało, jak mąż mówi) oraz Ratatouille – pyszne!

 

Dane techniczne:
Autor: Magda Gessler
Okładka: miękka

Rok wydania: 2014

Ilość stron: 160

Fotografie: tak,  do każdego przepisu

 

Dziekuję Wydawnictwu Znak za możliwość zrecenzowania książki.

Categories: Recenzje książek

Leave a Reply



7 + = piętnaście