facebook

Uwilebiam zupę pomidorową. Po rosole to królowa polskich zup. Od kiedy sama zaczęłam gotować poznałam w koncu smak pomidorówki z pomidorów a nie z przecieru. Wg mnie przecier nie zastąpi pachnącyhc pomidorów z puszki. Lubicie pomidorówkę z makaronem czy ryżem? Bo jak każdą zjem, ale wolę z makaronem :)

zupa_pomidorowa_gotowe1

1 puszka pomidorów  /  1 cebula  /  1 ząbek czosnku  /  1 łodyga selera naciowego  /  1-2 marchewki  /  masło  2-3 szklanki bulionu lub wody  sól i pieprz  /  natka pietruszki   dodatkowo:  ugotowany makaron lub ryż

Cebulę i seler drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko podsmażyć na maśle ok. 3 min. Następnie dodać pomidory i bulion lub wodę i gotować ok. 20 min. Po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować, można uzupełnić płynem. Doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie można troszkę zabielić śmietaną. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem, posypane natką.

Categories: Zupy

3 Responses so far.

  1. Ulubiona zupa mojego męża, mógłby ją jeść na okrągło!!

  2. Ela Dymart pisze:

    Pomidorowa to zupa, która gości chyba w każdym domu i każda jest inna.
    Zupa pomidorowa z bloga ma konkretny (czosnek, seler naciowy) i ciekawy smak. U mnie w domu preferowana jest pomidorowa lekko słodka, ze śmietanką 12 % z kartonika. Też z makaronem. Najczęściej gotuję ją na skrzydełku indyczym z włoszczyzną. Najlepiej z własnego przecieru, ale coraz częściej używam tego z kartoniku. Nie używam pomidorów z puszki. Mają dziwny smak.

  3. Dominika Cegielska pisze:

    Kocham pomidorówkę :) ta z prawdziwych pomidorów jest najlepsza:)

Leave a Reply



− jeden = 8