facebook

Kremówka, znana też pod nazwą napoleonka, w wersji bez pieczenia, czyli na krakersach.  Szybka, prosta i wcale nie trzeba mieć do niej żadnych zdolności kulinarnych. Idealne rozwiązanie na lato, gdy nie chce się odpalać piekarnika, a w tej wersji ciasto dość szybko powstaje.

kremowka_gotowe1

1 duża paczka krakersów  /  5 szklanek mleka  3/4 szklanki cukru  1 op. cukru waniliowego  /  1 kostka masła  /  4 żółtka  /  1 op. budyniu waniliowego  /  1 szklanka mąki

Zagotować w garnku 4 szklanki mleka, masło i cukry. Odobno rozmieszać razem: 1 szklankę mleka, mąkę, budyń w proszku i żółtka, następnie wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Formę (u mnie (25×35) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na spód jedną warstwę krakersów. przykryć gorącą masą i resztą krakersów. Gdy przestygnie masa oprószyć cukrem pudrem i trzymać w lodówce.

kremowka_gotowe2

Categories: Bez pieczenia

One Response so far.

  1. Rewelacyjny pomysł z tymi krakersami

Leave a Reply



sześć − = 1