facebook

Jedna z lepszych zup. Laksa jest czymś w rodzaju potrawki na rosole z kluskami, często z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupa jest idealna na jesienno-zimowe dni -  rozgrzeje nas dodatek papryczki chilli, czosnku i  imbiru. Odpuściłam sobie tutaj kmin rzymski – nienawidzę tego smrodu! I zrobiłam z połowy porcji (wychodzi ok. 3-4 talerze).

 

600 g dyni masłowej (obranej, bez nasion)  /  2-3 papryczki chilli bez nasion pokrojone w cienkie plasterki  2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki  2 kawałki imbiru wielkości kciuka  3 łodyżki trawy cytrynowej (dałam suszoną)  /  garść kolendry  /  1 łyżeczka przyprawy Pięć smaków  /  1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego  /  oliwa z oliwek  /  1 cebula drobno posiekana  /  570 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego  /  200 g ryżu basmati  /  2 puszki mleczka kokosowego (2 x 400 ml) lub zrobić samemu-dużo taniej  /  sól, pieprz  /  sok z 1-2 limonek

Miąższ dyni pokroić na 5-cm kawałki. Posiekać, a następnie zmiksować: chilli, czosnek, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry, przyprawę Pięć smaków i kmin rzymski (można posłużyć się moździerzem). Usunąć wszelkie włókniste kawałki z mieszanki. Przełożyć ją do wysokiego garnka z niewielką ilością oliwy i drobno pokrojoną cebulą, po czym dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez ok. 10 min, aby nabrało smaku.

Do garnka włożyć dynię i wlać bulion. Zamieszać, zeskrobując dno garnka. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i przez kolejne 15 min gotować na wolnym ogniu pod przykrywką, aż dynia zmięknie. Dodać teraz ryż i starannie zamieszać. Część dyni się rozgotuje. Trzymać dalej na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż się ugotuje, po czym zdjąć pokrywkę. Dolać mleczko kokosowe, zamieszać,  i delikatnie doprawić solą i pieprzem.

Składniki na 6-8 porcji

Categories: Zupy

One Response so far.

  1. Marcelina pisze:

    mm, interesujące, chętnie spróbuję :) )

Leave a Reply



pięć × = 5