facebook

Dość popularna pasta z ciecierzycy.  Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpropagowana na całym świecie, głównie przez wegetarian i wegan.

nastronehumus1_nastrone

1 szklanka ciecierzycy  /  1 łyżka pasty tahini  /  1 cytryna  /  2 ząbki czosnku  /  ok. 50 ml oliwy

1. Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić do napęcznienia na noc.
2. Rano ciecierzycę gotować przez około 2 godziny do czasu, aż będzie miękka.
3. Ciecierzycę przekłożyć do malaksera, dodać obrany czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksować na jednolitą masę.
4. Hummus podawać z chlebkami lub bułką.

 

nastronehumus2_nastrone

Categories: Inne, Pasty

One Response so far.

Leave a Reply



− 1 = dwa