facebook

Dzisiaj chcę Wam zaproponować naleśniki z bryndzą i szczypiorkiem. Przepis pochodzi z najnowszej książki Magdy Gessler Kuchenne rewolucje, w której znajduje się 60 najlepszych przepisów pochodzących z 4 ostatnich sezonów programu pod tym samym tytułem. Naleśniki, skoro je proponuję, są bardzo dobre, lubię bryndzę więc dziwne, żeby mi nie posmakowały… W książce jednak wg mnie są nierówne proporcje farszu do ciasta naleśnikowego – naleśników wyszło mi 5, a ciasta zostało, chociaż zrobiłam je z połowy porcji. Tu podaję w miarę odpowiednie proporcje, zawsze można zjeść jednego czy dwa naleśniki same :)

nalesniki_z_bryndza_gotowe1

 

ciasto: 150 ml mleka  150 ml wody  /  1 jajko  /  1-1,5 szkl mąki  /  szczypta soli
farsz: 300 g bryndzy  /  200 ml śmietany 22 %  /  1 pęczek szczypiorku  /  gałka muszkatołowa  /  słodka i ostra papryka w proszku  sól i pieprz
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować, mąki dodać tyle, żeby miało odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego.Bryndzę wymieszać ze śmietaną na gładką masę. Szcyzpiorek umyć i posiekać. Do masy serowaj dodać połowę szczypiorku i przyprawy, wymieszać i spróbować czy odpowiednio dobre.Naleśniki smażyć z obu stron na patelni na klarowanym maśle. Farsz rozsmarować na nalesnikach, zwinąć w rulon lub koperty, obsmażyć na złoto. Podawać posypane szczypiorkiem i papryką.

 

Categories: Dania mączne, Jarskie, Podhale

2 Responses so far.

  1. Takich jeszcze nie robiłam!! Musiały być smaczne!

  2. Dominika Cegielska pisze:

    Nie lubie szczypiorku więc dałam pietruche i tez były okej!:)

Leave a Reply



× osiem = 8