facebook

Pyszny odrywany chlebek tym razem wytrawny (ostatnio był mój ukochany cynamonowy chlebek). Lubię te wypieki, bo bardzo podoba mi się sposób „częstowania” :)

odrywany_chlebek_gotowe1

 

Ciasto: 3 – 3,5 szklanki mąki / 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) / 4 łyżki masła / 250 ml mleka / 2 jajka / 1/2 łyżeczki cukru / 1/2 łyżeczki soli

Farsz: 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki / 6 dużych ząbków czosnku / 1/2 szklanki tartego parmezanu / 100 g stopionego masła

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch teżposypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (ażsię zarumieni).

Źródło: Gotuję, bo lubię

One Response so far.

Leave a Reply



5 + dziewięć =